stad aalst

Locatie Netwerk
Startdatum 20u00
Prijs per persoon Gratis
Categories
  • Cultuur
Organisatie Netwerk Aalst
URL website https://netwerkaalst.be/nl/films/white-sun

INFO

Een film van Deepak Rauniyar
met Datahang Rai, Asha Magrati, Rabindra Singh Baniya 

NL

Prachtig Nepalees familiedrama

In 2006 kwam er in Nepal een einde aan tien jaar burgeroorlog. De zegevierende maoïstische rebellen stelden een nieuwe grondwet op, waarin gelijkheid voor alle burgers voorop stond. Maar de oude tradities, het traditionele kastensysteem en de vrouwenonderdrukking die daarbij horen, laten zich niet zomaar vervangen. Wanneer voormalig maoïstisch strijder Chandra na tien jaar terugkeert naar zijn geboortedorp in de bergen om zijn vader te begraven, merkt hij dat de sociale veranderingen waar hij voor gevochten heeft, daar nog niet zijn doorgedrongen. Voor de begrafenis moet hij fysieke, sociale en politieke obstakels overwinnen.

Dit verhaal had makkelijk kunnen uitmonden in een moralistisch melodrama, maar regisseur Deepak Rauniyar weet alles perfect in balans te houden. De film heeft gelijkenissen met een fabel die, dankzij de realistische setting — een klein dorp midden in een prachtig berglandschap — en ijzersterke vertolkingen, omgezet wordt tot een geloofwaardig verhaal. Het vervoersprobleem met de lijkkist is een prachtig metafoor voor een land in transitie.
White Sun is een krachtig pleidooi voor meer tolerantie om de verdeeldheid te overwinnen die is blijven bestaan na tien jaar burgeroorlog.

Sinds zijn film Highway zorgt Deepak Rauniyar (Saptari, Nepal, 1978) voor een nieuwe golf in de Nepalese filmwereld.

NP, US, QT / 89'
Taal: Nepalees / Ondertitels: Nederlands

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat