stad aalst

Verkiezingen voor dummies!

10.10.18 SCHRIJF ONS!
Verkiezingen voor dummies!

Enkele dagen geleden viel er een akelige brief in je bus. DE OPROEPINGSBRIEF! Wat heeft dit A5’je te betekenen en wat moet je er mee op zondag 14 oktober 2018? Biensoigné legt het je nog eens haarfijn uit!

 

Opkomstplicht

In België hebben we goede voetballers (en voetbalsters!), originele hiphopacts, wereldvermaarde frieten en opkomstplicht. Opkomstplicht betekent dat JIJ nu zondag met je oproepingsbrief naar het aangegeven stembureau MOET.

Opkomstplicht is niet hetzelfde als stemplicht. Je kan namelijk gerust blanco stemmen. In gemeentes waar ze nog met papier werken, kan je ook ongeldig stemmen en zelfs je papier opeten.

 

Moet?

Ja, want anders krijg je een boete. En die boete is niet van de poes. Ze loopt op tot 60 euro! Toch stuurden bij de vorige verkiezingen maar liefst 851.278 sjarels hun kat. Kregen die sjarels allemaal een boete dan? Nee, want al die sjarels beboeten kost in de praktijk veel tijd en geld. 

18 Verkiezingen Stembureau

Maar jij bent geen sjarel, toch? Dus doe toch maar even alsof er wél een boete dreigt en hop naar dat stembureau!

 

HELP! Ik heb geen oproepingsbrief!

Oproepingsbrief kwijtgespeeld? Nooit gekregen? Zaterdagnacht je identiteitskaart verloren op het Vredeplein?

18 Verkiezingen Papa Roach Last Resort

Geen paniek! Snel naar dit LAST RESORT!

 

Het stembureau

Meestal staat het stembureau in een openbaar gebouw (bijvoorbeeld kleuterschool Klaproosje of De Handelschool) dicht bij je domicilie. Een domicilie is een duur woord voor je officieel thuisadres. Diep in je hart woon je waarschijnlijk in de Cinema/je kot/het bed van je lief, maar daar denkt Vadertje Staat heel anders over.

 

Bijzitters

In het stembureau vind je een tafeltje met sip voor zich uitstarende mensen. Dit zijn de bijzitters. Ze moeten een hele dag toekijken of het stemmen wel goed verloopt. Er is ook een voorzitter. Die trakteert de bijzitters ’s morgens op kaffekoeken en geeft ze een klap van de riem als ze niet goed genoeg toekijken.

18 Verkiezingen Bijzitters

Misschien herken jij wel een van je vrienden aan dat tafeltje? Geef hem/haar dan maar een aanmoedigend schouderklopje! Best niet te veel smalltalken, of straks krijg je ook nog een klap van de riem!

 

Elektronisch

In 163 Vlaamse gemeenten verloopt het stemmen elektronisch. Dat is best handig. De kneusjesgemeenten stemmen nog met potlood. In deze stemhokjes hangt al eens een waarschuwing als “Niet aan het potlood likken!” en lezen de bijzitters ’s avonds bij het tellen soms persoonlijke ontboezemingen als “Kust aal mijn kloten, zakkenvullers!” en “Hoeren neuken, nooit meer werken!” op het stemformulier.

18 Verkiezingen Potlood

Ok. We overdrijven. Het is “Het potlood niet nat maken”. Maar al de rest klopt wél.

 

Witte chipkaart

Maar niet in het Londen aan de Dender! In ruil voor je oproepingsbrief en identiteitskaart krijg je zondag een witte chipkaart. Ook hier mag je niet aan likken. Serieus, wat mankeert jullie?

 

Stemhokje

Een bijzitter toont je een vrij stemhokje. Daar steek je de chipkaart in de rechtergleuf van de stemcomputer. “Niet in de linkergleuf?” – Er is geen linkergleuf, oké! Dit doe je helemaal alleen. Vergelijk het met kleren passen in de H&M.

 

De provincieraad

Je mag twee keer stemmen. Eén keer voor de gemeenteraad, en één keer voor de provincieraad. De provincieraad stamt nog uit de middeleeuwen. Echt waar. Vroeger hield de provincieraad zich bezig met leuke dingen als cultuur, jeugd, sport en welzijn. Moeilijke mensen noemen dit ook weleens “persoonsgebonden bevoegdheden”.

18 Verkiezingen Provinciale Staten

Vanaf 2018 houdt de provincieraad zich enkel nog bezig met zate dingen als provinciedomeinen, waterwegen en economie. Waarschijnlijk wordt ze binnenkort zelfs helemaal afgevoerd. Zo gaat dat nou met dingen uit de middeleeuwen. Je leest er hier alles over.

 

De gemeenteraad

Je stem voor de gemeenteraad is een pak belangrijker. Verbouwingen aan de CINEMA, een nieuw zwembad, een tribune voor den Eendracht: hier wordt het allemaal beslist.

18 Verkiezingen Gemeenteraad

Het aantal gemeenteraadsleden is afhankelijk van het aantal inwoners. Aalst is met zo’n 85.000 ska mékes en pékes de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. Daarom krijgen wij lekker 43 gemeenteraadsleden. Het maximaal aantal gemeenteraadsleden vind je in Antwerpen: 55! Daarom doen ze daar ook zo verwaand.

 

Was het nu 43, 44 of 45?

Jij bepaalt mee welke 43 gluiperds/toffe peren de Aalsterse bevolking de komende zes jaar vertegenwoordigen. Benieuwd welke 43 gluiperds/toffe peren dat momenteel zijn? Hier vind je alvast hun mugshots.

“Tiens. Ik zie daar 45 gluiperds/toffe peren?” – Dat klopt. Er is ook één niet-stemgerechtigd gemeenteraadslid. Momenteel is dit Sarah Smeyers, de OCMW-voorzitter. Er is ook een gemeenteraadsecretaris.

18 Verkiezingen Notuleren

Deze dude moet maandelijks tot kot in de nacht alles optypen alsof het WK dactylo is.

 

Maandelijks?

De gemeenteraad vergadert minstens 10 keer per jaar in het Belfort. In de zomervakantie zijn ze meestal op congé. Dus laat ons zeggen: de gemeenteraad vergadert één keer per maand van september tot juni.

 

Politieke partij

Deze 43 gluiperds/toffe peren horen allemaal bij een politieke partij. Elke politieke partij staat voor bepaalde standpunten. Die standpunten hebben ze afgelopen weken met hele kilo’s verkiezingsdrukwerk in je brievenbus gepropt. Veel politiekers voeren tegenwoordig ook een intensieve campagne op sociale media. CD&V bereikt zo zelfs likes tot in India!

Soms onthult de partijnaam ook al een tipje van de sluier. GROEN staat bijvoorbeeld voor groene standpunten. Vlaams Belang hecht dan weer veel belang aan de Vlaamse zaak. Politicologen noemen dit ook wel een “ideologie”.

18 10 11 Vonk LijsttrekkersdebatCINEMA Zaterdag 13 oktober 2018

Meer weten over deze standpunten? Kom dan zeker nu zaterdag 13 oktober om 20u00 naar VONKs LIJSTTREKKERSDEBAT in de CINEMA. Daar doen de numero uno’s van Aalsterse partijen hun snode toekomstplannen uit de doeken.

 

Wie zijn die numero uno's precies? 

Christoph D'Haese (N-VA Groot Aalst)
Jean-Jacques De Gucht (Open Vld Aalst)
Ilse Uyttersprot (CD&V Aalst
Sam Van de Putte (sp.a Aalst)
Ann Van De Steen (lijstA)
Michel van Brempt (Vlaams Belang Aalst)
Alexander Van Ransbeeck (PVDA Aalst)
Lander Wantens (Groen Aalst)

 

Zo! Ik ben naar VONKs LIJSTTREKKERSDEBAT geweest, en nu?

Nu weet je op wie te stemmen! En vergeet niet: je kan maar op één partij stemmen. Binnen deze partij mag je wel op verschillende namen stemmen. Dit heet een kopstem.

Verkiezingen Noord Korea

Deze rocket science pas je dus twee keer (voor de gemeenteraad én provincieraad, remember?) toe.

 

QR-code

Dan floept er een papiertje uit de middelste gleuf. Op dit papiertje staat een QR-code.

18 Verkiezingen QR

Je vouwt het papiertje even toe (want we zijn hier niet in Noord-Korea) en wandelt naar de scanner/stembus. Daar scan je de QR-code, en dan stop je deze dubbelgevouwen in de stembus. Niet verschieten trouwens: die gaat vanzelf open – MAGIC!

 ***

Vergeet je identiteitskaart niet en zwaai nog eens lief naar de bijzitters. Succes!

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat