stad aalst

Oproer

OPROER, een bende van vijf toffe jongens, schreeuwt de longen uit het lijf, haalt alles uit hun muziekinstrumenten, is wild, enthousiast en beestig op het podium. In de living is de band vooral wreed gezellig. 

oproer 2Gestart als rockabilly coverband en geëvolueerd naar een hechte groep met een eigen sound, dat is Oproer. Dries, Tijl en Victor, op zoek naar iemand om synths te spelen, vonden deze op een Aalsterse wijze. “Op ‘t café” lacht Jérôme, de toetsenist en producer. Dries, de zanger, voegt er vrolijk aan toe dat ze dit juist met de gitarist van RHEA aan het bespreken waren: “Jerome kwam binnen gestrompeld, zich nog van geen kwaad bewust”.

"We willen een pure liveshow waar we niet alleen de liedjes spelen, maar waar mensen het echt in hun gezicht krijgen."

De naam OPROER, was een vondst waarbij de dikke van Dale een hulp was. “Uit een lijstje van twintig bleef deze het beste plakken” vertelt Tijl, de gitarist. Als we de betekenis opsnorren komen we terecht bij de synoniemen rebellie en opstand, wat dan weer helemaal bij hen past. Dat komt omdat ze live net dat stapje verder gaan. De structuur van de nummers tijdens liveshows is anders dan die van de opname, ze voegen stukken toe, spelen het in een andere stijl en hangen ze aan elkaar zodat de show een vloeiend geheel vormt. “We willen een pure liveshow waar we niet alleen de liedjes spelen, maar waar dat mensen het echt in hun gezicht krijgen.”

Labelen in een bepaald genre, dat mogen we niet doen. Ze zijn dan ook een mix van invloeden. Dat is de rebellie die de band voedt. Elk hangt zijn favoriete genre aan en dat voel je ook wel in hun muziek. Robbe, de drummer, beaamt: We creëren wel een eigen sound, maar het is niet altijd dezelfde stijl. Dat is wel tof.” Jerome voegt eraan toe dat alles wel met elkaar te verbinden is: “Ik denk dat vooral Dries zijn stem alles aan elkaar lijmt op dat vlak. Zo zouden we ook pure techno kunnen maken en toch zou het onze sound nog hebben.” Ze onderschatten hun publiek niet en de muziek blijft toegankelijk. Zo kunnen alle liedjes wel iets anders zijn. “De clou van de band is dat we er geen genre op willen plakken. Ik denk dat dat nog het interessants is, want als je je vastplakt aan een genre dan ben je verloren,” besluit Dries.
oproer 1

Het ontstaan van de songs, is een bundeling van hun krachten. De nummers schrijven ze samen. De lyrics is een product van Dries en Tijl, terwijl Victor, Robbe en Jérôme de melodie voor hun rekening nemen. De meeste teksten zijn fictief, maar er kunnen invloeden van het leven in verwikkeld zitten. “De lyrics komen vanzelf en we hebben pas door waar een nummer over gaat als het bijna af is. Op dat punt passen we sommige regels aan zodat het verhaal klopt. De inhoud van de tekst is dus meestal onbewust.” legt Tijl uit. En dat bevestigt Jerome ook: “we waren in de studio om Dries’ vocals op te nemen. Op een bepaald moment beseffen we dat we de tweede strofe hebben verlengd en dan hebben we vlug nog iets geschreven.” Geschreven nummers worden als een dynamische woordenbrij beschouwd, zo kunnen nummers in het repetitiekot radicaal een andere weg inslaan en zelfs bij opnames wordt er nog aan gesleuteld. “ Wat op een podium werkt, werkt niet noodzakelijk op plaat.”

oproer 4Ze speelden in de Charlatan, Kinky star, op After Blok Rock, de Vooruit en als voorprogramma van Rhea in Ancienne Belgique. Zowel in kleinere café’s als in de grote zalen spelen kan hun smaken. Robbe legt ook uit dat het een heel andere beleving is in een club of een grote zaal zoals de AB. Dries voegt daaraan toe dat het in de kleinere clubs meer intens is: “Ik stap wel graag eens in het publiek en in een zaal gaat dat vaak niet. In een café loop je gewoon waar je wilt. Als ik toekom op een optreden vraag ik een lange kabel, zodat ik in het publiek kan rondlopen.” 

Wie er in dat publiek zit, is heel verschillend. Zowel vrouwen als mannen kunnen helemaal opgezogen worden in het sfeertje van OPROER. Ook qua leeftijden trekt de band zowel jong als oud aan, wat Dries dan ook niet erg vindt: “Ik zou het jammer vinden als onze muziek maar voor een bepaald publiek zou zijn.”

Momenteel is er nog één optreden gepland, maar de focus nu ligt vooral op het uitvoeren van een groots plan: “De bedoeling is dat vanaf september tot mei de laatste dag van de maand er een nieuwe single uitkomt. Dat betekent dat er negen nieuwe singles in totaal uitkomen. We zijn nu volop aan het opnemen” legt Dries uit, “De eerste nieuwe single heet Corner of Your Eye en de tweede Get Get Get.” 

oproer 5De volgersbasis op Facebook zijn trouwe fans en dat is dan ook waar de nieuwe singles volop gepromoot zullen worden. De populariteit is wel in stijgende lijn, “Vorige week zijn we voor het eerst herkend op café, terwijl ge staat te pissen hoort ge dan: OPROER!” vertelt Robbe. 

Met de nieuwe singles zal de populariteit alleen maar blijven stijgen. Hoe ze zichzelf in de groep voelen? Robbe: “Ik heb echt al veel gekke dingen meegemaakt, maar ik amuseer me wel!”. Wat Jérôme beaamt: “Als we moeten spelen gebeurt er altijd wel iets memorabel.”

De nieuwe singles kan je vanaf 30 september vinden op de facebookpagina van OPROER, op Youtube en op Spotify. Wil je ze live aan het werk zien, kan je in Erpe-Mere op SchouwRock, 2 november terecht. Van zodra Victor, de bassist van de groep terug is uit Vietnam, vliegen ze er helemaal terug in en iedereen is welkom. Hun laatste boodschap? “Wij hopen vooral dat Victor geen vieze ziektes heeft opgedaan in Vietnam!”

 

- Daphne Lox -

Foto's: Robbe Van Damme

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat