stad aalst

Aalst, het Londen aan de Dender?

09.12.19 SCHRIJF ONS!
Aalst, het Londen aan de Dender?

Hier bij Biensoigné houden we immer de vinger aan de pols. We hebben een gast in dienst die op kosten van ’t stad alle uitgaansevenementen afschuimt, om maar een voorbeeld te geven. Daarnaast volgen we alert de nationale berichtgeving over onze Dendermetropool op.

Schrijft een kwaliteitskrant als De Morgen dat Aalst “het Londen aan de Dender is”? 

Dan spitten we dat meteen uit!

Komt die journalist in kwestie uit Deiremonne?

Dan gaan we helemaal tot het op het bot!

 

Bezienswaardigheden:

Big Ben

In Londen staan veel voorname gebouwen. Een icoon voor Londen is de klokkentoren van de Big Ben, onderdeel van het Palace of Westminster, ook wel bekend als Houses of Parliament.

Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. De Big Ben is zowel luidklok als slagklok. De klok is een van de zwaarste ter wereld. [blabla, blabla, …] Vaak worden ook het uurwerk en zelfs de hele toren Big Ben genoemd.

Londen Tettentoeren

’t Is al goed, Wikipedia. Aalst heeft de Tettentoeren.

 

Tower Bridge

De Tower Bridge ligt naast de Tower of London, waaraan – wij plukken dit ook maar van Wikipedia – de brug ook zijn naam dankt. Dagelijks passeren meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen over deze 19de-eeuwse brug.

Londen Dwarsligger

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. De Dwarsligger ligt naast ongeveer elke mogelijke Denderoever. Soms passeert er een poedeltje over deze 21-eeuwse brug. Daarnaast bezorgt de houten constructie menig Aalsterse belastingbetalers hartinfarcten, en kan hij varen. Ale, als iemand hem voortsleept toch.

Wat?

We zien het de Tower Bridge nog niet meteen doen.

 

London Eye

Het London Eye is een reuzenrad op de zuidelijke oever van de Thames. Het gevaarte kwam er ter gelegenheid van de millenniumwisseling. Met een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 capsules is het dé populaire toeristische attractie.

Londen Reuzenrad

Het Sky Wheel op de Hopmarkt telt 24 gondels en reikt 40 m hoog. Een fraai vormgegeven multifunctioneel coworkingspand maakt het plaatje helemaal af. Helaas werd dit prachtige reuzenrad in maart 2017 ontvreemd door een stel gewetenloze foorkramers. Alle tips welkom op de Biensoigné-redactie!

 

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is een belangrijk verkeersknooppunt, ontmoetingspunt en toeristische attractie. Het plein staat bekend om zijn lichtreclames en de fontein met het beeldje van Anteros, wiens uitbeelding vaak verward wordt met Anteros' tweelingbroer, Eros.

Londen Grote Markt

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. De Grote Markt is een belangrijk verkeersknooppunt (voor al wat niet op vier wielen voortbeweegt, tenminste), ontmoetingspunt en toeristische attractie. Het plein staat bekend om zijn netheid en het beeld van de Zwarte Man, wiens uitbeelding vaak verward wordt met Zwarte Mans tweelingbroer, Groene Man.

 

The O2

De in 1999 voltooide O2-Arena werd ontworpen door de Britse architect Richard Rogers. Met een doorsnede van 365 meter is The O2 het grootste koepelgebouw ter wereld en heeft het een capaciteit van 20.000 bezoekers.

Londen Neisken brede foto

Het in 2013 voltooide Neisken werd ontworpen door de kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh. Met een doorsnede van drie meter is het de grootste neus met een prijskaartje van 94.000 euro ter wereld. En bezoekers mogen al helemaal niet over dat ijzeren hekken klimmen.

 

Sport:

Wembley Stadium

Voetbal is met voorsprong de populairste sport in Londen. Met Arsenal, Chelsea, Fulham, West Ham United, Tottenham Hotspur en Crystal Palace FC, spelen er maar liefst zes clubs in de Premier League. Met het moderne Wembley Stadium, het grootste overdekte voetbalstadion in Europa, heeft de Britse hoofdstad daar de sporttempel bij uitstek voor.

Londen Pierre Cornelisstadion met plek waar in september een tribune moest staan

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. Het is een kwestie van tijd alvorens SC Eendracht Aalst uitkomt in de Jupiler Pro League. Met het moderne Pierre Cornelisstadion, het meest waterdichte voetbalstadion in Europa, heeft de Denderhoofstad daar de sporttempel bij uitstek voor.

 

Openbaar vervoer:

Cabbies

Londen kenmerkt zich door haar zwarte taxi's, ook wel cabbies genoemd. Er zijn ongeveer 23.000 taxi's in Londen.

Londen Taxi Harut

Aalst kenmerkt zich door pseudo-hippe baardige snuiters op fietsen uit de jaren stillekes, ook wel fixies genoemd. Toch zijn er met Taxi Bert, Taxi BenitoTaxi John, en Taxi Harut minstens vier taxi’s in Aalst. En god weet hoeveel sleeën het wagenpark van Decotaxi en Taxi Company herbergt.

 

Londen Underground

De Londen Underground, een vernuftig netwerk van geëlektrificeerde ondergrondse spoorlijnen, brengt inwoners en toeristen snel van A naar B in het stadscentrum.

Londen Tunnelwerken Boudewijnlaan

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. De Boudewijn Underground, een vernuftig netwerk van verkeersellende, brengt inwoners en toeristen nog in geen honderd jaar van A naar B in het stadscentrum.

 

Railway stations

Londen is met 14 grote treinstations het belangrijkste spoorwegknooppunt van het Verenigd Koninkrijk. Er stappen dagelijks duizenden reizigers op.

Londen Kerrebroek

Aalst-Kerrebroek is met één perron het belangrijkste spoorwegknooppunt van Kerrebroek. Er stappen dagelijks zéker twintig reizigers op.

 

Cultuur:

De Londense muziekscene

Londense bands en muzikanten zijn wereldwijd gerespecteerd. Op Wikipedia lees je er zelf maar meer over.

Londen Intergalactic Lovers

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. De levendige muziekscene telt grote namen zoals Tom De Man (die eigenlijk uit Erpe komt), Gewoon Ruben (die eigenlijk uit Mere komt), Jan de Wilde (die hem al eeuwen geleden naar Aaigem smeerde), en uiteraard de Intergalactic Lovers.

Frontvrouw Lara Chedraoui woont naar schijnt in Antwerpen. We hebben verder geen idee hoe die drie andere gasten heten, laat staan waar ze wonen.

 

Street art

Het Londense straatbeeld telt heel wat pieces van notoire street artists, zoals de anonieme Bristolse Banksy. Ondanks vele theorieën, blijft ’s mans identiteit een goed bewaard geheim.

Valerius150caféroiten

Het Aalsterse straatbeeld telt heel wat pieces van notoire street artists zoals Team Alosta en de Oilsjterse facadeklasjers. Ze zijn bovendien vrij vlotjes te identificeren aan de togen van de Aalsterse pubs.

 

Culinair:

Fish and chips

De Engelse pub is rijk vertegenwoordigd in Londen. Naast typisch Engelse biersoorten, zoals ale, wordt hier ook het populaire, van het vasteland afkomstige lager geschonken. Veel pubs bieden ook eten aan. Vaak serven ze typisch Engelse gerechten als fish and chips.

Londen Smoutebollen met stoofvleessaus en pickles

Het Belgisch café is rijk vertegenwoordigd in Aalst. De Aalstenaar drinkt alles, zolang er maar alcohol in zit. Tijdens carnaval bieden rondrijdende pubs eten aan. Vaak serveren ze typische Aalsterse gerechten als smaabollen van Delforge mé stoofvleessaas en pickles.

 

De Londense sterrenkeuken

Londen telt voorts maar liefst 42 restaurants met een of meer Michelinsterren. Gerenommeerde celebrity chefs als Gordon Ramsay en Jamie Oliver hebben meerdere restaurants in de stad.

London Foto Wilfried zelf

Daar moet Aalst met haar sympathieke celebrity friturist Wilfried Wesemael beslist niet voor onderdoen. Test-Aankoop, het Nieuwsblad én de Frietadviseur rekenen Wil-Frit bij de beste frituren van België.

Wilfried won overigens in de jaren 70 Kuurne-Brussel-Kuurne én de Ronde van Zwitserland. We zien het die uit de slobber gewassen kluit van een Oliver of die rood aangelopen Ramsay nog niet gauw klaarspelen.

 

Shoppen:

Hamleys

In 188-196 Regent Street, gelegen in de hippe wijk Soho, huist sinds jaar en dag het zeven etages hoge Hamleys. Zeg maar de oudste en grootste speelgoedwinkel ter wereld.

Londen Bart Smit expres kleine foto

Daar moet Aalst beslist niet voor onderdoen. In den Bart Smit kunde ook gewoon Star Wars-Lego kopen.

Hoezo, die foto is sarcastisch?

 

Harrods

Noem maar op, en je vindt het zonder twijfel in het beroemde luxewarenhuis Harrods.

Londen Maria DHondt

Maar hebben ze er poerkes ver in a revolverken te doen? Bazar Maria D’Hondt, die had dat wél.

 

Het verdict:

Kortom: Aalst, het Londen aan de Dender?

’t Zal wezen. Londen kan alleen maar dromen dat ze ooit het Aalst aan de Thames wordt.

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat