stad aalst

Eerste Innershades album

24.03.17 SCHRIJF ONS!
Eerste Innershades album

Spektrum was lang de gemeenschappelijke deler tussen Thomas Blanckaert (Innershades) en Iwein De Keyzer. Vanaf vandaag komt daar ook het album 'The Beginning of the End' bij. Thomas greep voor zijn eerste langspeler terug naar de cassette als geluidsdrager en gaf Iwein de opdracht om een reeks van zijn foto's te selecteren als artwork bij de release. We vonden beide heren gisteren aan de toog van Café Flair en kwamen tot de volgende inzichten...

'Gewoon omdat het leuk is'

Het moet allemaal niet te doordacht zijn. Als we aan Thomas vragen hoe hij bij het Brusselse label UNREF (Unknown References) terecht gekomen is voor deze release krijgen we het eenvoudige antwoord: "Ik heb mijn tracks gewoon naar Martin van UNREF gestuurd omdat ik het een leuk label vind qua sound en artwork". Fair enough! Met Innershades is hij alleszins niet aan zijn proefstuk toe. De teller staat momenteel al op 15 vinyl releases op onder andere enkele invloedrijke labels als 'Creme Organization' en Pinkman uit Nederland en 'Hot Haus Recs' uit de UK om er maar een paar op te noemen. Thomas doet alles op zijn buikgevoel en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.Terwijl zijn andere werk voornamelijk uit echte dance tracks bestaat wil hij met het album 'The Beginning of the End' ook een andere kant van Innershades laten zien. Om de stijlbreuk volledig te maken schakelde hij dan ook bewust over op een cassette in plaats van een vinyl release. 

'Aphex Twin en horrorfilms'

Die andere kant die we te horen krijgen van Innershades is sterk beïnvloed door de (Nederlandse) 80' electro. Dat de sympathieke noorderbuur 'Legowelt' een halve spirituele leider is voor Thomas zal hij niet ontkennen. Giorgio Moroder, Aphex Twin en Drexciya zijn andere grootheden die hij verder in één adem uitspreekt als we over invloeden voor het album spreken. De duistere melodieën op 'The Beginning of The End' hadden een perfecte soundtrack kunnen vormen voor series als 'Stranger Things' of 'Twin Peaks'. Thomas steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat een soundtrack maken voor een (horror)film bovenaan zijn bucket list staat. "Luister zeker eens naar de Steve Moore soundtrack van de Belgische horrorfilm Welp, die is supergoed" zei Thomas nog terwijl hij nieuwe pinten bestelt en we onze eerste vragen afvuren op Iwein.

'Rijpen als een goeie wijn' 

Iwein De Keyzer is één van de drijvende krachten achter Spektrum. Hij staat er al van dag één in voor onder andere de inkleding en de grafische vormgeving. Voor elk van hun events kreeg Iwein ook steeds de zware opdracht om lokale schoonheden op te sporen en deze via fotoshoots te vereeuwigen op affiches. Zijn werk ging niet ongezien voorbij en ondertussen mag hij ook al shoots doen voor enkele plaatselijke hotspots als bijvoorbeeld Pastoor in de Louis D'Haeseleerstraat. Iwein: "Momenteel doe ik voornamelijk testshoots met modellen en ben ik  me op technisch vlak wat aan het bijscholen. Ik heb echter nog tal van ideeën en concepten die op een uitwerking liggen te wachten. Ik wil vooral nog meer gaan experimenteren in beeldvoering met de juiste belichting en sfeer. Laat me vooral langzaam rijpen, als een goeie wijn, en we zien wel wat de toekomst brengt."

'Naïviteit en schoonheid in lelijkheid' 

In de fotoreeks voor het album van Innershades vinden we een heel andere stijl terug. Voor Iwein gaat er geen dag voorbij zonder dat hij wel iets gefotografeerd heeft, soms zelfs gewoon met zijn gsm. Specifieke beelden zoekt hij niet. "Ik werk gewoon met de dingen die rondom mij plaatsvinden. Mijn ogen worden er als het ware naartoe getrokken. Vraag me niet naar een dieperliggende betekenis want die is er niet, ik fotografeer puur op gevoel. Ik merk wel bij het doorlopen van mijn foto’s vaak terugkerende thema’s als architectuur, grafische lijnen en gewoon absurditeiten. Er is zoveel schoonheid te zien in alledaagse, soms lelijke dingen die voor de meeste mensen niet (meer) opvallen."

 
De beelden voor 'The Beginning of the End' bestonden dus al en maken deel uit van een groter album. In opdracht van Thomas maakte Iwein hier uit een selectie, passend bij de sfeer van zijn muziek.
"Ik vond de nummers op het album zeer rauw en donker, met een zeker lichtpunt aan het einde. De bijhorende beelden mochten dus vooral geen al te cleane foto’s zijn. De selectie die ik uiteindelijk gemaakt heb bevatten een zeker naïviteit en eerlijkheid waar ik van hou."

'Zaterdag in Amok...'

Komende zaterdag zijn de beide heren te vinden in Amok voor de release party van het album. Vanaf 19u gaan de deuren openen en zal Thomas samen met enkele bevriende dj's plaatsnemen achter de draaitafels. De cassette's zullen er te koop aangeboden worden samen met Riso prints (A4) van Iwein's foto's. Voor Iwein is het meteen één van de eerste keren dat hij met zijn werk naar buiten komt. "Voorlopig laat ik mijn modeshoots en mijn daily snapshots nog naast elkaar bestaan, omdat het twee uiteenlopende werelden zijn. Al zullen ze ongetwijfeld mekaar wel beïnvloeden. De modefoto’s zijn doordachter en vragen meer voorbereiding, terwijl de snapshots sneller en intuïtiever gebeuren. De humoristische kwinkslag uit mijn snapshots wil ik in de toekomst wel verder gaan verweven in mijn ‘professionele’ foto’s om tot meer absurde, en ietwat bevreemdende beelden te komen."

Instagram daily snapshots: @keyzeriwein
Instagram freelance werk: @iweindekeyzer   

Tags

GERELATEERDE ARTIKELS

 • Brihang interview

  Prutsen & morsen

 • Biensoigné zkt

  DJ

 • Festivaltips!

  ARNAGE

 • Festivaltips!

  ELLA MICHIELS

 • Festivaltips!

  OPROER

 • Festivaltips!

  Leonard Santos

 • Festivaltips!

  Joke

 • CINEMA huren voor dummies!

 • Jawad(e) Jabo!

  On stage met Omar Souleyman

 • Innershades

  terug naar 9300

 • De student in Gunther D

  Interview keizer van de ambiance

 • Cyclus in Aalst

  Nieuw techno concept

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat