stad aalst

Brihang interview

Een aantal weken terug hield Boudy Verleye (24) alias Brihang even halt in Aalst om de Biensoigné redactie te woord te staan. De West-Vlaamse rapper  is onlangs verhuisd naar Brussel en dan is het London aan de Dender natuurlijk nooit ver af. Op wandel naar de Grote Markt bleek dat een oud Aalsters liefje Boudy ooit al tot in de Vulcano had gebracht. 

"Hey! Hier ben ik heel lang geleden nog iets komen drinken! Het viel me toen vooral op dat alle gasten in het café zich één voor één als echte jagers gedroegen op het moment dat er een meisje binnenkwam. Dat was echt frappant."

Veel tijd om dieper in te gaan op de Aalsterse Predators was er echter niet, want Flip Kowlier stond Boudy in de Westhoek al op te wachten voor een project rond de herdenking van WO I en dan waren er ook nog een 200-tal mails die hij dringend wou verwerken. Het resultaat van die mails, de door maar liefst 71 fans gemaakte en door Brihang gehermonteerde videoclips voor zijn nummer ‘Kleine Dagen, kan je sinds deze week trouwens allemaal online bekijken. 

Brihang is dan ook iemand die alles graag alles zelf in handen neemt. Naast het neerpennen van zijn poëtische teksten vertaalt hij die vervolgens zelf nog eens in beelden door actief mee te werken aan videoclips en alle bijhorende grafische vormgeving een eigen persoonlijke signatuur te geven.
Hij is dan ook een interessant en welgekomen buitenbeentje binnen de hiphop scène. Een scène waarin hij ook eerder toevallig terecht gekomen is.

“Ik was 16 jaar en luisterde naar Eminem. Dus voor je het weet ben je ook aan het rappen over zaken als wiet roken en dergelijke, terwijl ik eigenlijk helemaal geen wiet rookte Redelijk onnozel eigenlijk.
In Gent startte ik vervolgens met mijn studies Beeldende Kunst en daar leerde men me om te vertellen over wat je beleefd hebt. Dat voelde voor mij meteen veel beter aan en van daaruit ben ik  begonnen met het schrijven van mijn eigen teksten”

Brihang Werf

Dat het grote publiek zich goed kon vinden in zijn verhaal kwam een eerste keer tot uiting in 2014 toen Brihang als de grote winnaar van ‘De Nieuwe Lichting’ naar buiten kwam. Zonder schroom stelt hij zich in zijn nummers zeer kwetsbaar op door openlijk te zingen over persoonlijke onzekerheden en gevoelens. Hierbij vertrekt hij vaak van zeer alledaagse handelingen als ‘koffie morsen’ om daar dan vervolgens een abstracte betekenis aan vast te hangen met behulp van speelse maar doordachte vergelijkingen.

“Ik ontvang af en toe wel eens pagina lange mails van mensen die naar mijn nummers geluisterd hebben en in mijn woorden een eigen interpretatie vonden  voor bepaalde gevoelens waar ze mee worstelen. Dat bewijst alleszins dat mensen klaar zijn voor zwaardere teksten en dat het niet altijd lichtzinnig hoeft te zijn.”

Aan inspiratie is er dus geen gebrek en Brihang heeft dan ook absoluut niet het gevoel dat hij ooit uitgepraat zou geraken. Een heel doordachte strategie heeft hij dan ook niet en in alles vertrouwt hij vooral op zijn eigen gevoel. Als we hem vragen achter tips voor de beginnende muzikanten was hij dan ook heel duidelijk:

“Gewoon zo veel mogelijk prutsen, proberen en durven om slechte dingen te maken. En vooral je eigenheid bewaren en niet proberen gaan voor  wat nu door de grote labels zogezegd als goed bestempeld wordt want niets is voorgeschreven en dan al zeker niet in de muziekindustrie”

 Met de vraag of Brihang zich zijn allereerste live optreden nog kan herinneren moest hij spontaan lachen. 

"Daar heb ik toevallig onlangs nog een opname van gehoord. Dat optreden was ergens in een jeugdhuis in Roeselare in 2011 of 2012 gok ik. Je hoort heel goed dat ik mijn stem aan het forceren was. Opnieuw, ik wist zelf nog niet helemaal goed wat ik aan het doen was. Dat leer je dus met al dat prutsen (lacht)  " 

Nu zaterdag (14u45-16u15)  geeft Brihang tijdens zijn unieke keynote op KLANK een inkijk in het creatieve proces dat hij doorloopt bij het schrijven van zijn poëtische teksten en de vertaling ervan in beelden. ’s Avonds is er vervolgens nog een live optreden (start 23u). Het volledige programma vind je hier terug. De laatste tickets zijn te verkrijgen via www.ccdewerf.be. Voor het volledige programma (keynotes + optredens) betaal je 8 euro. Wie enkel de optredens (met ook Gewoon Ruben en Beatsforbeaches) wenst bij te wonen betaalt slechts 5 euro. 

KLANK2017 affiche web

Tags

GERELATEERDE ARTIKELS

 • Biensoigné zkt

  DJ

 • Festivaltips!

  ARNAGE

 • Festivaltips!

  ELLA MICHIELS

 • Festivaltips!

  OPROER

 • Festivaltips!

  Leonard Santos

 • Festivaltips!

  Joke

 • Jawad(e) Jabo!

  On stage met Omar Souleyman

 • Innershades

  terug naar 9300

 • Eerste Innershades album

  Gewoon omdat het leuk is

 • De student in Gunther D

  Interview keizer van de ambiance

 • Cyclus in Aalst

  Nieuw techno concept

 • Repetitieruimtes

TERUG OMHOOG ZEG IK
Scan mij met je smartphone en voeg Biensoigné meteen toe aan je BFF-lijst
Snapchat